NB! Jeg holder ferie fra d. 10. oktober - 18. oktober

Lyt til de ubehagelige følelser – de er et vigtigt signal til dig – Del 2

Del 2: Opdag dine egne ressourcer og brug dem

Med en opvækst præget af misbrug, svigt og negative følelser, er dine følelsesmæssige reaktioner sandsynligvis automatiske og ubevidste. Men når du begynder at være opmærksom på, hvorfra ubehagelig følelser stammer, kan du lære at tænke og handle anderledes. Læs her, hvilke værktøjer, du kan eksempelvis kan bruge.

Barndommens uhensigtsmæssige lektie

Ubehagelig følelser et signal til dig om at kigge på årsagerne med åbne øjne. De ubehagelige følelser har rod i din barndom og opvækst med utrygge tilknytninger. Du kommer fra en familie, som ikke reagerede hensigtsmæssigt på smerten. Din mor eller far undertrykte deres egen smerte med druk og misbrug. Hver dag skulle der lidt mere alkohol til for at dulme smerten. Du har set og oplevet, hvordan dine forældre var ukærlige overfor både sig selv og overfor dig. Du har dermed lært, at det er sådan, du skal håndtere de ubehagelige følelser. Derfor kommer du ofte til (ubevidst) at tænke eller handle ukærligt overfor dig selv.

Ubehagelige følelser er et spejl. De er et tegn til dig om, at du mister dig selv igen og igen, når du ubevidst forsætter med de samme handlinger, tanker og tolkninger. Du kan komme ud af disse tvangsmæssige gentagelser, og lære at afgrænse perioderne, hvor du har det skidt.

Jeg vil gerne fortælle dig, at du kan gøre noget nyt. Dit liv kan blive meget bedre.

Konkrete værktøjer, når du er trist eller ked af det

Den første kærlige handling, du kan udføre overfor dig selv, er at beslutte at du vil ud af dit vanemæssige psykiske ubehag. Elsk dig selv og giv dig selv lov til at komme ud af den begrænsende illusion om dig selv og livet.

Når du begynder at undersøge hvad giver næring til disse sindstilstande, får du mulighed for træde et skridt tilbage. Ubehag er et tegn til dig om, at du tænker og opfatter dig selv eller situationer på en måde, som udløser en negativ respons i dig.

• Kig på det. Tænk over, hvornår du skiftede humør, og hvornår de ubehagelige følelser opstod. Hvad skete der lige inden? Hvad udløste dem?
• Hvor mange af de følelser er følelser, du har med dig fra din barndom?
• Hvor mange reaktioner er automatiske?
• Kan du give plads til de ubehagelig følelser, og samtidig tage hånd om dig selv?

Hvis du kigger på særlige temaer, når du er trist og nedtrykt, vil du sandsynligvis se et mønster. Det kunne være, at du igen og igen føler dig svigtet. Eller at du igen og igen føler, at det er lige meget, hvor godt du gør det, så er det aldrig godt nok.

Det første kan have rod i de svigt, du oplevede som barn. Det andet har måske rod i, at uanset hvor hårdt du prøvede, så kunne du aldrig redde dine forældre. Det var en umulig opgave, og ikke dit ansvar. Det var deres.

Styrk dine mentale muskler

Ligesom vi går i fitnesscenter eller dyrker sport for at træne vores fysiske krop og muskler, således har vi også brug for at træne og vedligeholde vores mentale muskler. Den træning har du ikke fået som barn. Men du kan øve dig som voksen.

Det indebærer, at du giver plads til at arbejde (gerne disciplineret) med dit sind hver dag, så du ikke falder tilbage i gamle mønstre og følelsesreaktioner.

Måder at arbejde med dig selv på kan være at meditere dagligt. F. eks. er hjertemeditationen en meget effektiv måde at være kærlig overfor dig selv.
Du kan arbejde bevidst med affirmationer dagligt.
Du kan også finde inspiration til metoder, som giver dig den bedste støtte. Jeg foreslår bl.a. Louise Hay (affirmationer) og Dr. Joe Dispenza (meditationer og videoer på YouTube) som gode kilder.

Det er vigtigt at få gjort op med den illusion om, at ”livet er hårdt” og at ”vi alle har vores”. Det er der ingen som helst grund til at skulle acceptere.

Du er voksen nu og du har mulighed for at skabe det liv, du vil elske at leve.

Og når du føler dig klar til det, så kan du læse mere i tredje og sidste del af dette blog-indlæg, om hvordan du kan arbejde specifikt med dine tanker og forestillinger.

 

Inden du går... er du skrevet op til mit nyhedsbrev?

Modtag en gratis kropsafspænding
som lydfil.