DU ER IKKE ALENE – EN OPVÆKST MED ALKOHOLPROBLEMER

Når et familiemedlem drikker, er hele familien ramt. Det har massive konsekvenser for de børn, som vokser op i en familie, hvor alkoholmisbrug er blevet en del af hverdagen. Hvad gør det ved et barn at skulle navigere i en verden af druk? Hvordan håndterer man livet som voksen, når man ikke har fået lov til at leve et helt barneliv?

DU ER IKKE ALENE er skrevet til dig, som var et af de børn.

“Vi, der er vokset op med alkoholproblemet som en uigennemskuelig magtfaktor i vores barndomshjem, er blevet de såkaldte “voksne børn af alkoholikere”. Vores baggrund er aldrig helt magen til hinandens, men der er alligevel nogle tydelige fællestræk i de problemer, som vi senere i vores liv kommer til at opleve som invaliderende, psykiske kræfter i os.”

– Michael Falch, fra bogens forord.

Bogen henvender sig til voksne børn af alkoholikere. Sundhedspersonale, alkoholbehandlere, socialrådgivere og andre, som er i kontakt med personer med alkoholproblemer, vil også kunne bruge bogen. Bogen giver viden og forståelse for de sår, som efterlades hos børn og unge, der vokser op med forældre, der drikker, og den kan give ny inspiration til at tage bedre hånd om de voksne børns problemer.

Du er ikke alene er en selvhjælpsbog skrevet til dig, som er vokset op med en mor eller far, der drak. Gennem bogens øvelser og en bevidsthed om, hvad en alkoholiseret barndom betyder, kan du som voksen gøre dig fri af fortidens skygger og turde tro på fremtiden igen.

Børn, som vokser op i familier med misbrug, bliver hverken set, hørt eller får den omsorg, der er nødvendig for at kunne vokse op som hele mennesker. Det betyder, at de som voksne har massive problemer med deres selvværd og med relationer til andre mennesker.

Måske har du fået skabt dig en ny familie og måske også en god karriere, men barndommens bagage tynger i en grad, så det går ud over livskvaliteten. Du kæmper med lavt selvværd og en mistro til andre mennesker og til dine egne følelser.

Bogen Du er ikke alene hjælper dig med at finde troen på dig selv, så du kan skabe et godt og trygt liv. Du får udviklet dit selvværd og lærer at sætte sunde grænser og øge omsorgen og ansvarligheden over for dig selv. Du får også hjælp til, hvordan du håndterer din opvækstfamilie, og hvordan du kan føle dig tryg i dine nærmeste relationer

ANDRES HISTORIER

Undervejs i bogen fortæller forskellige cases brudstykker fra deres egen barndom.

“Døren, der hver dag blev åbnet til vores hus efter en alt for travl dag, afslørede det hele. På hans skridt kunne jeg høre, at den var gal igen. Først åbne skabet, to glas, et stort og et lille, de skulle bruges til ”et sæt”, en øl og en Gammel Dansk. Et sæt blev hurtigt til flere, og stemningen forandrede sig. Enten blev han mere afslappet eller mere vred. Den kunne vende hvert sekund – den utrygge stemning.”

– Mona

Med Du er ikke alene får du den håndsrækning og hjælp, du burde have fået for mange år siden, så du kan gøre dig fri af fortidens skygger og turde tro på fremtiden igen.

Du er ikke alene er skrevet i samarbejde med Rikke Finland

ANINE OG KARINA

Hør Anine og Karina fortælle deres historie om konsekvenserne ved en opvækst i et hjem med alkoholproblemer. 

Anine er vokset op i et hjem med mor, far og en lillesøster. Anines mor drak gennem det meste af Anines opvækst. Anines mor stopper med at drikke, og hele familien kommer i behandling. Men mønstrene fra opvæksten med en mor, som Anine i en tidlig alder ikke kunne regne med, forsvinder ikke, da moderen bliver ædru. Hør hvad Anine fortæller om at blive voksen på den baggrund, og hvilke udfordringer som hun forsat må leve med.

Karina er vokset op i en familie med mor, far og en lillebror. Moderens alkoholmisbrug begynder da Karina er ca. 10 år gammel. Karina overtager forælderrollen for sin lillebror, og om aftenen, når lillebror er faldet i søvn, står hun op og fjerner flasker og spor fra drikkeriet i stuen. Karina udvikler senere en spiseforstyrrelse og træningsafhængighed.

Hør Karina fortælle om hvordan hun nu ser på sin opvækst, og de konsekvenser som den har haft for hendes liv.

Se deres videoer nedenfor:

Skål Viola af Susanne Baekby Olesen

På bare 4 min giver filmen os et indblik i, hvordan det er for et lille barn, at være alene med voksne, der drikker. Viola er med sine forældre på en natbar, hvor hun er overladt til sig selv. Filmen starter i garderoben, hvor Viola leger med sin bamse Sebastian. Inde i baren bliver hendes forældre mere og mere fulde, og selvom de har lovet hende at de snart skal hjem, så skal de lige have en øl mere. Og det ender selvfølgelig galt…