Du kan flyve : Lær at håndtere din flyskræk
Lider du af flyskræk?
Få hjælp mod flyskæk her!
Psykolog Kristina Hermann og luftkaptajn Troels Hermann har udviklet en metode, som hjælper dig med at håndtere din flyskræk.
Metoden giver dig en palet af værktøjer, så du kan sammensætte din egen personlige strategi og slippe angsten for at flyve.
Om bogen
Undersøgelser viser, at mere end hver femte lider af flyskræk, nogle i en sådan grad at de aldrig nærmer sig en lufthavn. For andre er hver flyrejse forbundet med hjertebanken, angstanfald og ubehag lang tid før selve rejsen.
Det er en lidelse for dig at opleve, hvordan din krop går i alarmberedskab, når du står i en lufthavn. Og det er smerteligt at blive oversvømmet af følelser og at gå i panik, hver gang du skal ud at flyve.
Arbejd dig gennem angsten
Bogen er en selvhjælpsbog og indeholder visualiseringsøvelser, adfærdsterapi, mindfulness-øvelser og konkret viden om flysikkerhed. Det kan være en hård proces at skulle arbejde med sin angst for at flyve, men bogen er din guide og din støtte undervejs.
Sammensæt din egen strategi
Udgangspunktet for bogen er, at du skal sammensætte din egen strategi, så du kan overvinde angsten for at flyve. Du bliver præsenteret for fire forskellige typer af flyskræk og får hjælp til at udpege, hvilken type du lider af.
Du får en større bevidsthed om dine følelser, og hvad din angst er grundet i. Du lærer, hvilke øvelser du vil få mest ud af at arbejde med, og du begynder at kunne udskifte din følelse af panik med ro, og dine katastrofetanker med gode, positive tanker.
Bogen er skrevet i samarbejde med Rikke Finland.
Metoden
Hvordan hjælper vi dig til at kunne slippe angsten for at flyve?
Det gør vi ved allerførst at finde ud af, hvilken type af flyskræk, du lider af. Der kan nemlig være flere årsager til, at du er bange for at flyve.
Fire typer af angst
Vi skelner mellem fire forskellige typer af flyangst.
Du kan være blevet bange for at flyve, fordi du er blevet smittet af andres flyskræk. Du kan også have nogle traumatiske oplevelser med i bagagen eller være meget sensitiv og synes at alt, der har med flyrejser at gøre, er ubehageligt. Måske lider du af en fobi, hvor du kan mærke panikken brede sig i kroppen, bare du hører ordet ”flyvemaskine”.
Ved hjælp af en række spørgsmål finder vi ind til din type af angst.
En strategi til hver type
Når vi har identificeret hvilken type af flyskræk, du lider af, begynder selve processen.
Her vil du komme til at arbejde med.
Viden om flysikkerhed
For nogle mennesker med flyskræk vil det hjælpe at få at vide, hvad moderne fly i dag er bygget til at kunne, hvor meget piloter skal kunne, og at luftfart er den mest sikre af alle former for transport.
Bevidsthed om dine følelser
Du skal kunne registrere, hvornår du føler angst og kunne adskille angstfølelsen fra andre følelser. Og så skal du lære at nedregulere din angst, så du kan holde ud at være i den.
Ændring af din adfærd
Kroppen er en vigtig komponent. Følelsen af angst sætter sig kroppen, og du har derfor brug for at få skabt ro i et overbelastet system.
Transformering af dine tanker
Katastrofetankerne kan komme til at fylde alt for meget, og du kan være fanget i negative tankerækker. Ved at lære at blive bevidst om dine tanker og vide, at du faktisk kan styre dem, kan du erstatte katastrofetankerne med hensigtsmæssige tanker.
For hver type af flyskræk vil der være dele, som er mere hjælpsomme og effektive end andre, når det handler om at slippe angsten for at flyve. Vi har derfor sammensat en strategi for hver type.
Det er den metode, vi bruger i bogen DU KAN FLYVE – Lær at håndtere din flyskræk, og det er også den metode vi benytter os af på vores kurser.
Den sikreste transportform af alle
Du skal flyve hver dag i 7.000 år for overhovedet at risikere at være involveret i en flyulykke. Mange mennesker med flyskræk har brug for at få erstattet katastrofetankerne med reel viden om flysikkerhed. Flyrejser er i virkeligheden den mest sikre af alle transportformer.
Det er der flere forskellige årsager til.
Sikre, moderne fly
Den ene årsag er, at moderne fly i dag er bygget så sikkert, så de ikke kan gå i stykker. Hver enkelt del til flyet bliver gennemtjekket og gennemscannet. Flyet bliver testet gentagne gange, før det må flyve med passagerer. Og efter hver flyvetur bliver det gået minutiøst igennem af specialuddannede flymekanikere. Alt er gennemtestet og gennemkontrolleret, og flydele bliver udskiftet, før de kan nå at gå i stykker.
Høj sikkerhed i lufthavnen
En anden vigtig årsag er, at der også i lufthavnene er taget højde for alle de forhold, som har med sikkerhed at gøre. Fra kontrol i security til start- og landingsbanernes længde. Og et helt essentielt forhold: Flyvelederne, der dirigerer flyene sikkert fra og til start- og landingsbanerne. De alle sammen specialister i at koordinere flytrafik og overvåger flyene fra start til landing.
Dygtige og dedikerede piloter
Piloterne kender hver en knap i cockpittet, de kender hvert et signal og hver en lyd. De bliver hele tiden testet i deres viden og evne til at flyve et fly. Flere gange om året skal piloterne ved de store flyselskaber igennem avancerede træningssessioner og prøver. Og hvert år får de et gennemgribende sundhedstjek, så man kan være sikker på, at piloten kan udføre sit erhverv optimalt. Alle disse ting er med til at sørge for, at piloten altid er Fit for flight.
Videndeling … også i luftfartindustrien
Der findes strenge krav i luftfartindustrien omkring sikkerhed, og sikkerhedshensyn vejer altid tungere end konkurrencehensyn. Viden bliver derfor delt på kryds og tværs af flyselskaber og luftfartsmyndigheder, så man lærer af hinanden og af hændelser ude i verden. Det hele handler om Flight Safety, flysikkerhed. Det er det helt essentielle nøgleord inden for luftfart, hvor intet er overladt til tilfældighederne. Det er derfor, at den samme ulykke sjældent sker to gange. For hvert år bliver det mere og mere sikkert at flyve.
Tænk på det, næste gang du skal ud at flyve.