NB! Jeg holder ferie fra d. 10. oktober - 18. oktober

Alene, ikke længere ensom, Del 2.

Lær at være alene

At kunne være alene handler om at skabe et positivt forhold til dig selv og bevidst gå ind og arbejde med at blive tryg i dit eget selskab. Du skal have opbygget en tillid til dig selv, som bygger på, at du ved, at du vil være omsorgsfuld og kærlig overfor dig selv. Det betyder, at du fra nu af vil forsøge at tage ansvar for dine behov.

Når du gør noget for dig selv, og du begynder at bruge noget tid med dig selv, er du med til at udvikle dit selvværd, fordi du begynder at give dig selv værdi. Det er med til at ændre den gamle holdning: Jeg er ikke noget værd, og jeg har ingen betydning.

Du kan få et kærligt forhold til dig selv, og du kan komme til at elske dig selv. Selvhad ødelægger dig. Det gør dig utilpas og usikker, både når du er alene og når du er sammen med andre mennesker. Du skal altså tage en beslutning om, at du gerne vil dig selv det godt og få lagt nogle gode planer for, hvordan du vil bruge tiden med dig selv. 

Når du føler dig alene og forladt, og hvordan du kan håndtere det

Så snart du er alene, får du måske en automatisk oplevelse af at føle dig ensom og forladt. Det er som om, du kun oplever, at du har venner eller tætte relationer, mens du er sammen med andre. Du tror på det, når du ser det. Men ikke når det ikke er der. Så føler du pludseligt, at du ikke betyder noget for den anden. Du kan være bange for at forholdet pludselig går i sig selv igen.

I så fald vil det være godt for dig at øve dig i, at lade gode oplevelser fylde mere. Du kan træne din bevidsthed til at huske på oplevelser med mennesker, du elsker og holder af, så de fylder mere.

F.eks. kan du hænge billeder op af dine venner, gerne af situationer, hvor I foretager jer noget sammen. Du kan skrive om oplevelserne i en dagbog. Fortæl om oplevelserne, og genkald dem for dit indre, så du holder fast i stemningen. Du kan være bevidst om, at relationen stadig er der, selvom I ikke lige er sammen nu.

Du skal ud af ensomhedsfølelsen. Måske er det en gammel vane, som du ikke er bevidst om, og du er vant til at være ked af det og føle tomhed og ensomhed, og så kommer du automatisk i den stemning. Det er vigtigt at realitetstjekke dine tanker og følelser på det her område, og gøre op med det nu.

Når du lukker dørene: kvalitetstid alene 

Det vil være en god idé, at du sætter alenetid ind i dit skema flere gange om ugen. Når du beslutter dig for alenetid, skal du være med dig selv på en måde, der giver dig glæde og tryghed. Du skal i det hele taget have bygget et sundt udgangspunkt op for dit forhold til dig selv. At kunne være med sig selv kommer kun af at arbejde med det. Det er en proces, hvor du skal fokusere på, at du ikke bare gerne , men skal sætte tid af til dig selv.

Alenetid handler ikke om at flygte fra at kunne være sammen med andre. Når du kan nyde og udfylde din tid alene, vil det også betyde, at du bliver bedre i stand til at være sammen med andre. At blive i stand til at lukke døren og være for dig selv, så du kan åbne dørene, når du har behov for andre mennesker. Når du trækker dig og ikke ønsker at tale med nogen, fordi du ikke vil være til besvær og belaste dem, er det på grund af frygten for at blive afvist, og det er ikke sundt.

Tid med dig selv:

Når du ved, at du snart står over for en aften, en hel dag eller en weekend, hvor du ikke har nogle planer, så udnyt denne mulighed for at tage ansvar for tiden med dig selv. (Hvis det er en hel weekend, vil det sikkert være godt også at se nogle mennesker, som du er glad for.) Dermed risikerer du ikke pludseligt at stå midt i ingenting uden at have taget stilling til dine behov. Lav en date med dig selv. Planlæg din alenetid. At planlægge er at tage ansvar. Du skal udfordre dig selv og planlægge, hvad dagen/weekenden skal gå med.

Relevante spørgsmål, du kan stille dig selv:

  • Hvad kan du lide at lave?
  • Hvad vil du?
  • Hvad elsker du?  
  • Hvad gør dig glad?

Måske ønsker du eller har du behov for:

At tilbringe noget tid i fred og ro, at pleje af din krop, at handle på nogle opgaver som betyder meget for dig at få gjort, at læse en bog eller se en god film, lytte til musik eller en meditationsøvelse. Måske har du behov for at arbejde med øvelserne fra bogen ”Du er ikke alene” eller blot gå en tur. Du ønsker måske at købe ind og lave mad til dig selv, som hvis du har besøg af din bedste ven. Eller at dyrke motion?

Formålet er, at du i alle henseender opfører dig som din egen bedste ven, uanset hvad du beslutter dig for at bruge tiden til. Vær god, kærlig og opfindsom, præcis som du sikkert er overfor alle andre.

Det er kun fantasien, der sætter grænser. Formålet med at tage vare på dig selv og dyrke din alenetid er, at du bruger tiden på ting der giver dig glæde og mental næring.

Inden du går... er du skrevet op til mit nyhedsbrev?

Modtag en gratis kropsafspænding
som lydfil.